SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME ÖNERİLERİ
Sağlıklı beslenme dengeli ve yeterli beslenmedir. Sağlıklı beslenen kişiler sağlam bir vücuta, pürüzsüz bir cilde, güçlü kol ve bacaklara, kolay hastalanmayan bir vücuta sahip olurlar. Bünyenin düzenli ve dengeli çalışması için, yağlar, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda alınması gerekiyor.

ZİNDE VE SAĞLIKLI KALMANIZA YARDIMCI BESİNLER
-
Sebzeler
PATLICAN
BROKOLİ
SALATALIK
KUŞKONMAZ
KEREVİZ
ISPANAK
DOMATES
KABAK
SOĞAN
SALATA
LAHANA
PAZI
MANTAR
TURP
HAVUÇ
ENGİNAR
SARIMSAK -
Meyveler
ELMA
KAYISI
LİMON
ERİK
PORTAKAL
MANDALİNA
KİVİ
GREYFURT
NAR
YABAN MERSİNİ
KUŞ ÜZÜMÜ
ARMUT -
İçecekler
ŞEKERSİZ ÇAY
ŞEKERSİZ KAHVE
SU
SODASAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN BOL SU İÇMEYİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMELİYİZ.
-
Süt ve Süt Ürünleri
YOĞURT
SÜT
PEYNİR
KEFİRBU ÜRÜNLERİN AZ YAĞLI OLANLARI TERCİH EDİLMELİDİR.
-
Ekmek
ÇAVDARLI
KEPEKLİ
YULAFLI -
Kuruyemiş
BADEM
CEVİZ
HİNDİSTAN CEVİZİ
FINDIK
ANTEP FISTIĞI -
Et ve Balık
YAĞSIZ KIRMIZI ET
BEYAZ ET
HER TÜRLÜ BALIK -
Baklagiller
MERCİMEK
BEZELYE
FASULYE
NOHUT
SOYA FASULYESİ
HAFTADA BİR GÜN İSTEDİĞİNİZ HERŞEYİ YİYİP İÇEBİLECEĞİNİZ BİR GÜN OLSUN
BU SERBEST GÜNÜNÜZDE YİYEBİLECEĞİNİZ GIDALAR
-
KIZARMIŞ GIDALAR
PATATES KIZARTMASI
SOĞAN HALKALARI
CİPS
KIZARMIŞ BALIK -
KÖTÜ KARBONHİDRATLAR
BEYAZ EKMEK
TOST
HAMUR İŞLERİ
ŞEKER
BİSKÜVİ
BEYAZ PİRİNÇ
MAKARNA
MARGARİN
TATLI -
İÇECEKLER
ALKOLSÜZ İÇECEKLER
LIGHT İÇECEKLER
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biri kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Bir çorba kaşığı zeytinyağı sadece, 14gr, yani 120 kalori içerir. Akdeniz ülkelerinde kalp krizi riskinin diğer ülkelere göre daha az olduğu görülmüştür. Sporcular için zeytinyağı çok önemlidir. Zeytinyağının içerisinde bulunan oleik asit kaslar tarafından en kolay yakılan hazmedilen yağdır.
Ceviz yağı tüketimi kalp hastalığı geliştirme olasılığını engellemeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, yüksek omega-3 yağ içeriği kalbi korur ve yanı sıra anti-kanser ve kilo azaltmada da etkilidir. Lezzetiyle salatalarınıza lezzet katın.
Kanola yağı zeytinyağına yeni bir rakip olarak ortaya çıktı. Amerika’da ve Avrupa’da son yıllarda çok gündemde olan kanola yağı, Türkiye’de de diyet uzmanlarının tavsiyeleri arasında yer almaya başladı. İçeriğinde A, D, E ve K vitaminleri bulunan kanola yağı, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip.
Keten tohumu yağı kolesterol ve tansiyon düzenler ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Oldukça sert bir tadı olduğundan kullanım esnasında ısıya maruz bırakılması tavsiye edilmektedir. Yemekler piştikden sonra ve salatalarda kullanılması tavsiye edilir.
Yoğurt her yaşta hemen hemen herkes için uygundur. Yoğurt, sütten daha besleyici sindirimi kolay bir gıdadır. Aynı zamanda bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olan bir gıdadır. Yoğurdu sofralarından eksik etmeyen kişilerde bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnç de artmaktadır.
Pekmez ve bal gibi faydalı olarak bildiğimiz bu yönüyle tükettiğimiz meyve ve sebzelerin büyük birçoğunda fruktoz doğal olarak bulunan bir şeker türüdür. Bu gıdalarda doğal olarak bulunan fruktoz aşırı miktarlarda alınmaması halinde zararlı değildir, hatta vücutun glükozu işlemesi süreçlerine katkıda bulunur. Aşırı miktarlarda tüketilmesi vücutun işleyebileceği kapasitenin üzerine çıkar. Tüketilen miktar çok önemlidir ve control altında tutulmalıdır. Fazla tüketilen fruktoz karaciğer tarafından yeterince hızlı işlenemez ve vücut fruktozdan yağ oluşumuna başlar.
Meyve suyu aslında oldukça yararlı bir içecek. Kendi evinizde, taze sıkılmış haliyle. Dışarıda hazır olarak satılan meyve suyunun içindeki katkı maddeleri sağlık açısından zararlı olabiliyor. En doğrusu meyve sularının değil, meyvelerin kendilerini yemeliyiz.
Light içeceklerde enerji alımını azaltmak adına aspartame ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılarla yapılan light içeceklerin içilmesi şişmanlık sorununu gidermediği gibi son derece zararlı yan etkilere de neden oluyor.
Fındığın içerisinde vücudumuz için gerekli olan bir çok önemli vitamin barınmaktadır. Fındığı günlük olarak belli ölçülerde tüketmemiz sağlığımız açısından oldukça faydalıdır. Güç ve dikkat gerektiren durumlarda yararlıdır. Fındık kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır. Içerdiği yüksek kalsiyum kemikleri ve dişleri güçlendirir. Ayrıca bunlara ek olarak ideal bir aperatifdir.
Dünyanın en acı biberi olarak bilinen şili biberi özellikle C vitamin açısından oldukça zengindir. Mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır.
Kepekli gıda tüketimi yeterli ve dengeli beslenme de çok önemlidir. Kepekli gıdalar bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar. Kepekli gıdalar sayesinde tokluk daha kısa sürede oluşur ve daha uzun süre tok kalınması sağlandığı için, ağırlık kontrolüne yardım edilir. Günlük kalori alımı yapılırken, rafine ürünler yerine kepekli ürünleri ve tam tahıl ürünlerini tercih etmek devamlılığı sağlar.
Margarin kimyasal işlemler sonucunda suni olarak elde edildiğinden insan sağlığına çok zararlı olduğunu ortaya koymaktadır. Üzerinde tamamen bitkisel yağ olduğu ve 0 mg kolesterol içerdiği yazsa da, margarin kalp damar sağlığını tehdit eder. Trans-yağ aside miktarı oldukça fazla olduğundan damar sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.
Yumurta “besleyici değeri yüksek” besin olarak tanımlanmaktadır. Yıllarca yumurtanın kolesterolü yükselttiği düşünülmüştür. Bir çok çalışma artık yumurta sarısının kandaki kolesterolü çok yükseltmediğini gösterdi. Yumurta yemeyi abartmadığınız taktirde hiç bir sorun olmaz.